fredag 18 oktober 2013

Sälja halva bostadsrätten!

Vi har fått en idé. Den är inte ny utan fanns med i tankarna när vi köpte vår lägenhet för ett antal år sedan, men den är nyväckt. Planen är att dela av vår lägenhet i två delar och sälja den ena och bo kvar i den andra. Förutsättningarna är bra eftersom vårt boende för länge sedan bestod av två lägenheter som slogs ihop till en stor bostad. Alltså kan den återigen bli två. Den lägenhetsavskiljande väggen finns redan, med bara ett dörrhål som måste byggas bort.

Ekonomin i en sådan lösning är god. Små lägenheter säljs för högre kvadratmeterpris än stora vilket med all säker innebär att vi skulle få ganska mycket mer än vi betalade per kvadrat för den yta vi säljer. Pengarna skulle oavkortat gå till att betala av på vårt lån vilket ger oss en månadskostnad på boendet som minskar med minst 40 %. Jag återkommer med en ordentlig kalkyl.

Toaletten är renoverad sedan tidigare. Förmodligen behöver vi riva bort några gamla väggfasta garderober för att släppa in mer ljus och vi behöver bygga ett kök i den lägenhet vi ska sälja. Stammen finns sedan tidigare även om den just nu är dold av parkett. Med rotavdrag kommer kostnaden att bli överkomlig och väl värd investeringen.

Den stora utmaningen blir vad vi ska göra med alla våra saker när vi tränger ihop oss. Under ett antal år har vi dragit ner på vår konsumtion och gjort oss av med mer saker än vad vi har kvar idag. Trots det fyller prylarna vår lägenhet. Alltså behöver vi skiljas från en hel del av de saker som vi tar för givna. "Bra att ha"-sakerna är sedan länge sålda eller kastade.

Vi kommer att smälta den här idén ett tag, undersöka vad det innebär för oss ekonomiskt och ställa det mot vad vi förlorar i minskad bekvämlighet. En rolig del är att försöka hitta kreativa lösningar på hur man kan bo på mindre yta och samtidigt ut
nyttja den optimalt. Tips mottages tacksamt!

6 kommentarer:

  1. Hej! Isolera vind och bygga ett loft, det har vi gjort. Med rotavdrag kommer kostnaden att bli överkomlig och väl värd investeringen. mvh Erik.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr har vi ingen vind, annars är det en bra idé. Hade vind där jag bodde tidigare och umgicks då ständigt med tankar på loftbygge. Sedan blev det flytt istället :)

      Radera
  2. Låter som en lysande idè. Ni kommer ju även få lägre månadsavgift. Hoppas inte styrelsen i föreningen ställer sig emot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bor i en bra förening som var väldigt tillmötesgående när vi renoverade vid inflyttning så jag hoppas de accepterar om vi sätter planerna i verket. Men man vet ju aldrig...

      Radera
  3. Svar
    1. Hej. Idén är fortfarande inte realiserad, men finns kvar som pensionsplan. Vi kom fram till att vi fortfarande vill ha den stora ytan och därför gjorde vi heller aldrig någon ordentlig kalkyl. Med den enorma och samtidigt lite skrämmande värdestegringen på bostadsmarknaden de senaste åren är jag dessutom glad att vi avvaktade.

      Radera