fredag 27 september 2013

Vanor är som gamla skor- de sitter bra

Det här är del två i inläggen om negativa konsumtionsvanor, de konsekvenser det kan få och vad man kan göra åt det. 

Att bryta invanda och negativa köpmönster är en utmaning om man har haft samma vanor i många år. Har man dessutom försökt ändra på sitt sätt att konsumera utan att lyckas kan förändringen kännas oöverstiglig.

De flesta av oss upplever att vår privatekonomi är någorlunda under kontroll. Det kan finnas krediter och blancolån som man dras med, men lönen räcker ändå varje månad till för att betala både räkningar och skulder. Problemet kan vara att det sällan blir något över. Sparandet går på lågvarv och någon egentlig buffert att tala om finns inte. Det innebär att privatekonomin är sårbar och att känslan av kontroll är ett självbedrägeri.

Det här går att ändra på om man är tillräckligt motiverad och om man vågar tänka och känna efter vilken roll konsumtionen har i ens liv.

Som jag beskrev i föregående inlägg styr tankarna och känslorna beteendet. Även det omvända gäller. Gör man på ett visst sätt får det betydelse för hur man tänker och känner.

För en del av oss är det  nästan oemotståndligt att slippa tänka efter och istället agera på impuls och hur det känns just nu. Man ser det i TV 3:s Lyxfällan var och varannan vecka: Medverkande som inte har tänkt utan bara har gjort, vilket får katastrofala följder. För de människor som alltid tänker efter, planerar och styr sina liv är detta nästan obegripligt. De sitter framför TV-apparaterna och skakar på huvudet när det ser hur människor ställt till det i sina liv.

Det är känsla, tanke och beteende som i olika stor del är inblandade i de köpmönster man utvecklar. Vissa tänker mycket och köper mer sällan. När ett köp väl genomförs är det alltid planerat. Andra köper som sagt utan att tänka efter och en del styrs i stor utsträckning av sina känslor och handlar för att må bra i stunden.

Om man kan observera sig själv utifrån och förstå hur man brukar fungera och vilka öppna och dolda motiv man har för att konsumera och om man vågar pröva olika nya vägar, både i hur man tänker och i hur man gör, då går det att skapa en förändring.

Mer om det i nästa inlägg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar