lördag 14 september 2013

Ensamma vi stå i en osäker värld

Läser i dagen DN om Lehman-kraschen och tänker på den betydelse det fick för människors syn på de finansiella systemen- och på hur ensamma vi alla står.

Lehman Brothers trodde de var osårbara, skyddade av trupperna från The federal reserve som skulle rycka in och ge krisstöd åt en bank som kanske mest av alla ägnat sig åt att bygga luftslott kring värdelösa krediter. Men när gryningen kom stod de ensamma på slagfältet. Ingen kom till deras undsättning och de föll, hårt och skoningslöst. Det blev startskottet till en av de största finansiella kriserna världen skådat. Banker slutade lita på varandra, stater fick knappt låna pengar och normala finansiella spelregler sattes ur spel. Trots ekonomisk kris sköt räntorna i höjden. För mig och min sambo, som köpte lägenhet i efterdyningarna innebar det en kraftig merkostnad.

Framförallt blev vi många som insåg hur sårbar världsekonomin är och hur ensamma vi alla är som ska försöka klara av våra ekonomiska liv mitt i kriser skapade av komplett galenskap. För även om det länge var Lehman brothers livhank att låta banktjänstemän sätta nya och högre värden på låntagares krediter, för att i sin tur kunna belåna dem ytterligare, innebar det inte att människors förmåga att betala sina skulder ökade.

Det är ensamma vi är. Och ensamma måste vi se över vårt hus och försöka orientera oss i en osäker värld. Jag tycker inte om att svartmåla framtiden, den kan lika gärna bli ljus som mörk, men det är viktigt att lära av erfarenheten. En bank föll och de ekonomiska grundvalarna skakade. Alltså har det hänt och kan naturligtvis hända igen. Det enda vi kan göra är att ta hand om oss själva och vår ekonomi, just nu. Bara nu kan vi påverka- om framtiden vet vi inget.

Det här innebär också en möjlighet. Att vi tar ansvar för våra liv, lär oss om ekonomi, fattar genomtänkta beslut och har åtminstone någon slags beredskap om det går åt pipsvängen med världsekonomin. Alltså gör man bäst i att inte satsa allt man äger och har i aktier, eller tro att det egna boendet ska segla iväg på en ständig framgångsvåg och blir alltmer värdefullt. Sprid riskerna, spara pengar, dra ner på kostnaderna och bygg trygghet för framtiden. Och sedan, mitt i alltihop, försök ändå ha lite roligt precis just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar